Adventsfiske och höstresultat 2011

december 12, 2011 in Havsöring by kobben

Kallgrader på morgonen och blankis i kurvorna. När vi efter en nervös bilfärd kom fram möttes vi av högvatten upp till trädlinjen och såphala stenar. Typiskt för Micke som lämnat vadarna hemma. Vi fann ändå varsin plats och det tog inte lång tid innan Micke hade ett följe som plogade genom vågtopparna. Efter ett tag klarnade det upp och solen tittade fram varpå det omgående klev på en öring. Tyvärr var den rekordliten. Kylan var sträng med minusgrader i luften och en vattentemp på 1,5-3 grader. Mörkret kom snabbt och vi hade ingen mer aktivitet. Det blev en skön dag, kylan till trots, med många kaffepauser och korvgrillning. B3 varianten simmade perfekt och har fått en hedersplats i asken.

Vind: V 2(4) m/s
Väder: Mulet->Klart
Vattentemp: 1,5-3,0 grader
Det är även hög tid att sammanfatta höstens fiske. Om man går efter den kalendariska definitionen med höst från September till November har det för min del blivit sex öringar på 20 pass. Två på spinn och fyra på fluga. En regnbåge och en sik som bifångst på fluga. Jag har lyckats bäst med Polarmagnus. En fluga som syns men ändå är tillräckligt naturlig för att de ska våga hugga och inte bara följa efter. Höstens första högg vid en temp på 7,9 grader.
Tyvärr har det inte blivit någon öring av storlek men desto fler har varit vilda vilket är kul. Men det gäller att vara ytterst rädd om dem. Leken har uteblivit i många åar i år vilket vi lär märka av redan om ett år. Flera utsättningar har uteblivit pga sjukdom. Nät i lek- och uppväxt-områden och tjuvfiskare i åarna har varit en alltför vanlig syn denna höst. Skarv och säl har varit betydligt mer påträngande vanligt.
Annars har det varit en svår höst på många håll i Stockholms skärgård vilket vi märkt av, med lokaler som brukar ge bra höstfiske men i år varit tomma länge. Fångstmässigt är jag mer än nöjd.