H&T öringvak och mässa

december 11, 2012 in Havsöring, Övrigt by kobben

I helgen var mässdags, åkte dit med Kärki för att berätta om Stockholms Havsöringssällskap och havsöringsfiske i allmänhet. Intresset för det annars smala området var bättre än väntat. Flera berättade om hur bra fisket var förr och fick en nytändning när de hörde att det det faktiskt finns fisk kvar i skärgården. Många var nyblivna flugsvingare och blev glada att höra om att de kunde uppleva fiske efter vild öring utan att behöva åka till fjälls.

Duktiga flugbindare. kastuppvisningar, filmvisning och inte att förglömma den årliga julklappsutlottningen bidrog till en lyckad mässa. Själv hade jag flax och vann en prenumeration på allt om flugfiske. Stort tack till Niklas Dahlin, Fly-Dressing, Bosse på Catch & Relax, Lövåsgårdens fjällhotell för ett klockrent event!

Trots en extrem morgontemperatur på minus 18 morgonen efter åkte jag och Micke ut och rastade spöna. Som tur var det nästan vindstilla och nere vid vattnet kändes inte kylan alls. Det gick att kasta utan att linan frös ihop. Efter en stund såg jag ett försiktigt vak och vadade ut en bit för att komma åt. Platsen kryllade av frisimmande märlor! Berättade för Micke som stog en bit längre ner. Vet att vi tänkte likadant, idag blir det åtminstone sik. Vi fiskar vidare utan kontakt och plötsligt så kommer en stor(iallafall 2+ öring) och gör årets snyggaste head- and tail-vak bara ett par meter utanför spötoppen. Lägger snabbt ut en WB precis framför vaket. Ingen respons alls. Böt mellan olika märlvarianter utan resultat. Antagligen hade fisken ett överflöd av föda eller passerat vidare till nästa vik. Ångrar att jag inte böt direkt när jag såg märlorna. Vi provade ytterligare någon plats innan Mickes spötopp gav upp och vi rundande av med lussebullar och kaffe.