Med spöböj i blänkande juletid

december 20, 2013 in Havsöring by kobben

Årets klubbmästerskap gick av stapeln för ett par veckor sedan. Kvicksilvret visade negativa 8 grader och silvret var ungefär lika negativt inställa till våra flugor, drag och räkor. Veckan därpå kom värmen tillbaka och skärgården ryktades krylla av huggvillig öring.

15 man anslöt till Stockholms Havsöringssällskaps årliga klubbmästerskap. Minus 8 i luften och 2,2 i vattnet. Man såg bokstavligen talat hur vattnet släppte sin värme åt vinterns antågande. Leif låg längre ut och kastade prick mot en friliggande grynna. Såg skönt ut, som att han låg i en uppvärmd pool på vintern. Tanken var lätt att skaka loss när linan plötsligt frös fast i ringarna och handskarna styvnade till. Tävlingstiden var fyra timmar. Inte en chans att klara hela passet. Fisket fick ske effektivt på utvalda platser. Redan efter ett par timmar stod merparten oss samlade runt en värmande brasa vid grillplatsen. Kvar vid vattnet var bara Johan som siktat på rekord i flytringspaddling och försvunnit utom synhåll. Silverbågen som har platsen som hemmaplan anslöt. Tyvärr hjälpte inte ens det. Vi blev fisklösa men hade trevligt som vanligt. Årets statyett saknar ägare, står i tryggt förvar hos Zonker. KM i repris framåt våren?

081213-002

Veckan därpå kom värmen tillbaka så Matte och jag besökte ett av ytterskärgårdens hak. Vi dividerade fram och tillbaka var vi skulle åka men kom tillslut fram till perfekta förhållanden. Pålandsvinden sköljde in mot grynnorna sådär lagom. Tillräckligt för att vattnet i närområdet skulle anta en mjölkaktig nyans. Vi hade försovit oss bägge två och hade inte lång tid på oss. Därför knöt vi på flugor som givit fisk tidigare. Inte bara samma mönster utan rätt exemplar. Förhoppningsvis gör det ingen skillnad men det känns bättre.

IMG_36791

151213-001

Vi paddlar ut och kastar siktande mot vågbryten. I fjärde kastet smäller det till stenhårt och efter en oväntat tuff match landade jag dagens första på dryga 60 cm. Superb kondition. Två kast senare var det Mattes spö som bågnade. Så där fortsätter det med varannan fisk tills telefonen ringer hemifrån och meddelar att det är dags att börja röra sig hemåt. Julbordsdag. Under samtalet passar Matte på att klippa ytterligare än på 52 cm. Motvilligt men nöjda efter 5(?) landningar och flera tappade packar vi ihop och konstaterar från Mattes nya GoPro att vi endast fiskat en timme och femton minuter. Det var verkligen blankingarnas dag. Vilket pass!

IMG_37841

151213-002

kallt

Vill även ägna en tanke åt Jens Heidenberg som hastigt och med stor sorg har lämnat oss i cancer. Jens var en passionerad MMA fighter och flugfiskare. Hans glädjande utstrålning och positiva inställning kommer vi alltid ha med oss i minnet när vi står utvadade på de Gotländska pallarna eller spanar över horisonten. Vi saknar dig och höjer våra spön för dig Jens.

jens