Julfiske med en B3-gris.

december 27, 2013 in Havsöring by kobben

Regn och sydliga, varma men hårda vindar. Kanske ingen jul som går till historien som den ”juligaste” men med havsöring i sikte så är det bara att ta tillfället i akt och bege sig ut. Värmen har gjort att fisket förlagts på senvårställen. Uddar och stenrös, en bra kombination. Vid en av säkert 50 sådana uddar stod riktig B3-gris…

Några dagar efter förra passet smiter Matte ut solo och hamnar mitt i stimmet. Fem upp. Fyra var mindre och en var färgad/utlekt, runt måttet. Trattfluga i Hint of orange gjorde jobbet. Kärki och jag bestämde oss för en satsning vi också dagen efter. Kärki landar först en mindre blanking följt av en lite finare,vild och färgad fisk på 52. Den senare såg förvånansvärt pigg ut på hans silverklinga. För egen del tappades en blanking runt måttet.

Julafton spenderas traditionsenligt vid ett för året väl utvalt område. Man vill under förmiddagen hinna med minst två spots ifall det första skulle vara tomt och viktigast av allt även två fikapauser. Det hör dagen till. Det brukar innebära att första stoppet blir ett vadbart ställe. Vi börjar på varsin sida om grundområdet. Matte ställer sig på en klippa och kastar inåt land. Ett par strippar och en blanking krokad. Klurigt ställe att landa fisk på. Snäll som man är med en mage stinn av pepparkakor erbjuds en lyckad håvning och passet räddat. På sista platsen gör jag ett långkast över och förbi ett rev. När flugan passerat revet smäller det stenhårt i linan och en tjock blanking runt 60 visar sig över vågorna. Fem sekunder senare slaknar spöt. Vad hände?! Studerar flugan och hullingen är borta. Samma fluga som suttit på senaste passen med tappad fisk som följd. Slarvigt att inte kolla..

IMG_20131224_110508

juldagen stod ett kort skymningspass på agendan. Denna gång inomskärs på grund av hård vind. Slår en pling till matte som tänkt likadant och ansluter honom vid 13-tiden. Genom spöregn och hård vind hör jag ett dovt ropande. Kisar bortåt och ser en flytringsfiskare med spöböj. Det var matte med en vackert prickad öring runt måttet. Fisket går tungt. Vinden gör lintrassel oundvikligt. En kastvind sätter flugan snyggt i mössan under framkastet och inbjuder till ytterligare trassel. Efter kaffepaus och några väl valda ord åt vädergudarna gick det lättare. Skippar alla ”mellankast” och kastar selektivt mot stenar vid land. En välbeprövad metod på vilande fisk. Vad man inte får glömma i dessa lägen är att efter bara några strippar är det långa stoppet. Långt nog att kunna ta en mun kaffe. Därefter brukar jag göra en kort och långsam dragning i linan. Bara så linan spänns upp och få flugan att vinka till lite grann utanför den förväntade ståndplatsen. Ofta kommer hugget under detta drag. Om det inte hugger görs en ny men kortare paus och ”vinkning”. Just här räckte det en gång. Flugan, B3 Grisen landade med sträckt tafs precis utanför en sten. Hugget fortplantade sig som ett skott genom linan och spöt. Krokningen blir hård och sätter fart på fisken som rusar tvärs ut från land. Nästan tio minuter av full press med mjölksyrebildning i underarmen krävdes innan matte lyckats taila henne. Minst sagt tung fight! 75 cm mätte hon, strax under 4 kg. Grymt sa B3-grisen.

20131225_133607

251213-001

Tidigt på annandagsmorgon stod en laddad matte på uppfarten. Förutsättningarna var inte optimala. Vinden hade avtagit och ytan låg lugn framför oss när vi paddlade ut i soluppgången. Kastade i prick på varje udde som  vår drift. Vinden tilltog och vi träffar på en grynna där bägge får kontakt. Ingen landad. Tankarna går till stugvärmen. På hemvägen bestämmer vi oss för att vada av en kort och grund sträcka. Chansartat men skymning kan ofta överaska. Vi smyger fram mot ett stenrös som vid normalvatten skulle ligga på land. Strippar ut en handfull lina och kastar ut. Flugan hinner knappt landa innan en plog får ytan att resa sig, Har is i magen och fortsätter hemtagningen i samma takt för att underlätta öringens attack. Krokningen sitter och fighten går tung men kontrollerad. Inga luftpiruetter. Klassiskt för färgad fisk. Måttbandet visar 70,2 cm och vågen 2900g. Smal men vilka fenor!

IMG_38391

IMG_38831

IMG_38631