Kustöring sommartid?

augusti 28, 2011 in Havsöring, Utrustning by kobben

Den här sommaren har bjudit på många stunder av grubblande och inombords svärande men även spännande och banbrytande tillfällen. Ett gäng tappra(läs. galna) pionjärer har under ett stort antal gryningar och skymningar jobbat hårt med att finna svar på frågan: 

Går det att framgångsrikt fiska havsöring sommartid i Stockholms skärgård?

Uddar, sund, djupkanter, grundvikar, åmynningar, ytter/innerskärgård, högt/lågt tempo, långa/korta pauser, dag/nattetid, stora/små flugor. Metoder och teorier finns i överflöd. Vi har helt enkelt testat de vi ansåg ha en rimlig chans att lyckas med och några därtill. Resultatet är endast några bekräftade öringkontakter. Störst aktivitet har varit precis innan skymning. Vid totalt mörker dog aktiviteten av. Bytesdjuren blev mer stationära, vissa samlades i stim och stod mer eller mindre stilla vilket antagligen gjorde det svårare för öringen att lokalisera och jaga efter dem. Icke stim-levande bytesfisk höll sig mer skyddade i tång och under stenar. Tobis var däremot aktiva under totalmörkret och säkerligen blir en och annan tobis öringmat under nätterna. Det som gett påslag har varit kontrastrika flugor av längre modell snabbt hemtagna med korta pauser vid uddar med närhet till djupare vatten i ytterskärgård samt vid åmynningar. Ytvattentemperatur vid öringkontakt har varit mellan 14-16 grader.

En idé till nästa sommar kan vara att leta strömmingsstim med ekolod och fiska i utkanten av dem. Ett fiske som jag tror kan vara vansinnigt svårt men också väldigt effektivt när man väl hittar ett sund där strömming gärna uppehåller sig sommartid. Hur som helst har öring påträffats vilket får anses framgångsrikt även om ingen fisk landats. Ett svar på frågeställningen blir nog ett nja, som förhoppningsvis ändras till ett ja nästa (off)season. Nu längtar jag efter kyla.

Avslutar med ett tips på en riktigt bra kustgadget:

Flexi stripper.

En linkorg eller linbricka som en mer korrekt benämning. Perfekt tillsammans med sjunkande linor när det är rörelse i vattnet. Spröten är gjorda av något silikonmaterial. Blir de för böjda kokar man dem 2 minuter så blir de som nya igen.