Los Trutta

mars 11, 2012 in Havsöring by kobben

Strax efter fyrasnåret rullar Ejken förbi. Betydligt piggare än mig och karki av olika anledningar. Men efter en bilfrulle ackompanjerad av tung partymusik på radion tillägnad de som fortfarande inte bytt dygn var situationen en annan.

Öringexpressen avgår 04.30

Taktiksnack på hög nivå kilometerna innan ankomst. Bara en sak skulle kunna sätta stopp för dagens succé. Is. Som tur var hade Ejken med sig ishackan så vi kände oss rätt lugna. Spotfy-Mad World

Bli inte rädd. Han är snäll som en kanin

Som tur eller otur slapp den komma till användning. Det låg lite längs stranden men inget vi kunde klaga på. Byt låt Spotify-Black River Killer

Ejken knöt på en bonker och kilade iväg till sin startplats. Jag och Karki sjösatte ringarna och gled ut. I tredje kastet ropar han ”Jaa, där satt den”. Av spöts böjning och kraftiga rullningar att döma var det en bra fisk. Tyvärr klev den av. Ejken ser fisk som kilar iväg. Jag har vak två spölängder ut. Trots god aktivitet var det ingen som ville låta sig landas och vi bränner vidare.

Karki sightar storblanking deluxe.

Efter att tjatat lite enades vi om att göra ett snabbstopp och fiska av ett mindre rev. Jag hade föreställt mig hur scenariot skulle utspelas och körde fullt ut på detta. Kopplade bort diskussionerna runt om och följde rådet från en gammal-ung räv: ”tänk dig in i flugan, se framför dig hur den simmar..”.

Hugget kom ytligt och precis där det väntades. ”Mothugget” satt även det perfekt och med fast fisk börjar jag backa ut från platsen för att undvika att skrämma flera. Antagligen i onödan då den omgående gick upp i ytan och plaskade runt som en säl. Silverfärgen avslöjade, ingen säl på kroken men desto bättre, en öring av väldigt bra storlek. Håvmannen hann precis anlända innan den klev av. Tyvärr var det inte bara fisken som klev av, fokus likaså. Samtalen återupptogs, slökastandet tog vid. Nästa hugg kom med spöt lutande mot axeln, inte framåt utan bakåt. Mindre lyckat. Skärpning. Tydligen stod det skrivet i sten att jag skulle landa fisk för jag gavs ytterligare en, tredje, chans. Inte i närheten av storleken hos den missade, men så heter det ju alltid. Det blev en lyckad gryning!

 

Svensk saltvattentorped.