Öringkäk – Räkdjur

september 20, 2012 in Flugbindning, Havsöring by kobben

Tångloppa, märla, gråsugga, skorv, pungräka eller mysis. Vad är vad och vad käkar stockholmsöringen? Hittade ett gammalt klipp på en håvning full av havsöringskrubb. Speciellt intressant med färgvariationerna hos räkorna. ”Akvariet” var väl litet men man kan ana den ryckiga simstilen hos märlorna. Fram med bindstädet, tryck på fullskärm, 1080P och njut av en subtil form av underhållning. Finns säkert fler än jag som går igång på sådant här.

Märlor eller tångloppor (Gammarus locusta) är de som är aningen krökta i klippet. På bild till höger. Blir upp till 2 cm och håller ofta till i tång eller gömmer sig bland stenar. Simmar ryckigt. Märlor är det vanligaste maginnehållet bland de matfiskar jag tagit upp under höstarna. Antagligen för att de är näringsrika. Ingen regel utan undantag. På samma tid och plats har andra varit proppade med enbart tobis. 

Märla – Vanlig föda för stockholmsöringen och bland kusträvar.

Tånggråsuggor (Idothea balthica) är de raka och något plattare i klippet. Blir upp till 4,2 cm och lever i och av tång. Lär vara svårare för öringen att komma åt. De är duktiga på att haka fast sig på tångbladen.

Skorv eller ishavsgråsugga (Oniscus entomon). Blir riktigt feta, 8,6 cm. Lever på botten på varierande djup av larver, musslor och död fisk. Dåligt rykte bland nätfiskare på sina håll. Tydligen käkar de upp fångsten. Mest troligt ett riktigt skorvmål för öringen.

Skorv – Ett riktigt ”skorvmål”.

Mysis eller punräka (Mysidacida). De är halvt genomskinliga och håller ofta till strandnära i stora stim. Kan bli 2-3 cm. Sägs vara betydelse-full som öringföda. Själv har jag inte sett dem i uppäten form i någon större utsträckning .

Mysis. Bild från  http://www.marinespecies.org.

Nördfaktorn är redan hög i inlägget så vad sägs om detta. Gravad havsöring med Gammarusnubbe. Ett måste på alla hardcore öringfiskares julbord.  Kom ihåg att lägga in dem i tid bara så blir de härligt söta och röda till färgen. Havsöringarna är kräsna, så lita på att det är gott.

Gammarus-nubbe?