Påskrapport

april 8, 2012 in Gädda, Havsöring by kobben

Innan påsk blev det ett pass längs Gävlekusten. Det var kallt i vattnet och i luften. Det krävdes mycket vilja för att inte ge upp direkt. Solig himmel men is i ringarna och bitande kalla fingrar. Hittade värmen i en dyvik och även fisken. En rätt stor färgad fisk högg tag i b3-bonkern. Skakade loss lagom till landning. Händer inget mer och lagom till jag bytt ställe blåste snö och hagel in. Fick en blank runt måttet på en ny variant av polarmagnus med svart kropp och gummiben. Satte fisken åter och åkte hem.

Påskfisket här hemma har varit kombipass med gädda och öring. En bra kompromiss. Gädda är en rätt tacksam sportfisk och perfekt att varva tröga öringpass med. Tubriggen med stingerkrok visade sig vara klockren på köldstela gäddor som högg försiktigt. Det har blivit ett 20-tal med dem flesta runt 3 kg och några på 5-6 kg. 5-10 sekunders pauser mitt i vikarna har givit de flesta fångsterna. Den orangegula flugan och en grön guld har fungerat bäst. Möjligt att det är lite tidigt ännu för de riktigt stora, eller så har man inte nött tillräckligt bara.

Öringfisket i påsk och våren i övrigt har varit något utöver det vanliga. Minns en diskussion jag hade i våras med john. Det handlade om våren skulle bli som förra året. För egen del ekande tom från årsskiftet till månadsskiftet maj/juni då jag träffade på ett stim. Nu med en bra bit av vårsäsongen kvar har det blivit 21 landade. Otroligt.

Bestämde med john om att vi skulle möta upp på fredageftermiddagen och fiska av en längre  sträcka som ingen av oss provat ordentligt. Själv kunde jag inte hålla mig utan åkte ut i förväg för att nöta av en annan plats. Det var soligt och lugnet på ytan bröts då och då av västliga byvindar. Började långt inne i viken för att sedan fiska av en udde. Ett stenparti med tydliga ståndplatser intill. Vid första utlägget intill stenarna sög det till i linan och fighten var igång. Kände att det var en bättre fisk och gick i land för att väga och fota. En hanfisk på ungefär 65 cm och 2500g. Det förvånade mig stort att den kämpade på så bra trots en halv stjärtfena. Antagligen säl. Den hade även stora ärr bakom ryggfenan. Tar ringen till en lämplig lunchplats och går i land. Pratar med john i telefonen när det börjar vaka precis intill

-Du det vakar här, jag måste lägga på.

-Okej, kör hårt.

Ett par kast av prickskytte på vak och nästa öring var landad. En blank fisk på dryga 50cm. Bägge fick gå tillbaka och jag tar lunch följt av en tupplur i solen innan jag åkte och mötte upp john.

John var riktigt laddad. Säkert aningen stressad av att få känna spöböj han också. Han fick ta täten. Vid en udde likt dagens första klev det på en kanonfisk på hans vitgröna WB. 67cm och 2600g. Vi brände ytterligare ett par fiskar. En dag att minnas.

Utöver detta har det blivit ett sprall på 40cm och ett tappat givet personbästa,7+. Bara att glömma och ta nya tag.