Silverbum TV – Bind en tångmärla

januari 18, 2013 in Flugbindning, Havsöring, Silverbum TV by kobben

Märlor har varit höstens snackis. I alla fall bland havsöringsfiskare med flugspö i Stockholms skärgård. Är det värt besväret?

Skakar man en tångruska över linbaljan blir resultatet ofta som nedan. I detta fall har tånggråsuggorna numerärt överläge. De är lätta att urskilja då de rör sig snabbare och smidigare än märlorna.

YouTube Preview Image

Under vintern hänger märlor ofta i ytfilmen en bit från land. Inte allt för sällan är öringen där och kalasar så pass på. Då har man ofta chans på fångst i flertal.

- Det är stendött, borde finnas fisk här, kan de käka märlor måntro?
– Vet inte, prova du.
Riggar en brun märla och kastar ut..
- Yes, där satt den!
- Haha har jag också!

Låter sjukt, men så har det varit gång på gång. Nu försöker jag att ha en märlupphängare på så ofta som möjligt. Det trasslar en del men gör man upphängarlinan riktigt kort, <5 cm, så kan man ibland kasta sig genom hela passet utan strul. Viktigt är också att man knyter upphängarlinan så den pekar lite uppåt mot spöt. Brukar sätta upphängaren ungefär en meter framför den ”riktiga” flugan.

Det finns förmodligen hundra sätt att binda märlor. Nedan visar jag hur jag gör mina. Varning, inget finlir här..

YouTube Preview Image

Det finns enklare sätt men denna blir väldigt naturtrogen i vattnet och kommer därför till sin fulla rätt vindstilla och soliga vinterdagar med ett klass fem- eller sex- spö och lång tafs. Snabbvarianten görs med fördel av cactus chenille eller liknande och utan hackel. UV-orange har ibland fungerat när vattnet varit något färgat.

märlor2

Några experimentmönster med marabou i färgerna hint of orange och hint of pink blev det också. Inte omöjligt att de kan locka någon vintertorped. Vem vet.

hintof

Vädret till helgen. Lördag, halvklart till mulet. Minus 16 och hård vind. Fiskeläge? Nja men ett perfekt tillfälle att prova att göra Beef Jerky inför vårens bravader. Lovar att rapportera om det blir lyckat.