Ställer väckarklockan på islossning och snoozar vidare

februari 23, 2013 in Flugbindning, Gädda, Havsöring by kobben

Isen ligger på många ställen . Det gäller verkligen att passa när isen om än tillfälligt driver utåt. Ett sådant pass blev det häromdagen. Öringarna höll sig borta trots mycket bytesdjur i farten. Tånglakar, tobis och spiggar simmade sakta över sandbottnarna. Inga problem att plocka upp önskad art i handen. Framåt eftermiddagen behagade en båge kliva på lagom innan isen drev tillbaka och bröt dagens äventyr. Efter en bra kamp var middagen räddad. Man gör bäst i att ta upp dessa då de annars kliver upp i öringbäckarna och lever om på öringens lekbäddar.

Det har även blivit ismete med Micke. Även om vi inte hittade arten vi sökte bjöd dagen på många hugg. Gädda och Abborre sög i sig mörtarna på löpande band. Färgade pärlor på tacklet verkade uppskattas av sjöns invånare.

Flugfiske i öppna rännor och ismete i all ära men suget efter vårens öringar börjar kännas. Jag och Kärki tar som vanligt det ett steg längre och börjar serva båten i väl god tid tillsammans med heta diskussioner om hur strömmingsätarna ska tas. Vi är båda överens om att båten är ett viktigt verktyg i jakten.

Totalgenomgång av en gammal yamma går som på löpande band om man är två. Rengöring av förgasare, bränslepump, blåsa ur slangar, nya stift, slang och kopplingar, kolla kompression och tändning, byta drevhusolja allmän smörjning avrundat med justering av blandning och tomgång med betyget: Många års öringsbändande innan graven. Hon går som en klocka.

Stora fiskar stora flugor. Så lyder i alla fall rådet av Nicke Bauer som utöver alla storgäddor dragit ett gäng fetöringar på sina gäddflugor. Självklart värt en riktad satsning. Gäddflugor till storöring, hur bra klingar inte det egentligen?! 17 cm-flugor av Bull frog flashabou, racc-zonker, sidolinje av lateral scale, bundna på tub. Stingerkrokar är nog ett måste för att kroka bra. Kan flobba men om man är villig att göra avkall på antal landningar till våren så sitter det nog tillslut en riktigt fet öring till slut. I alla fall är det vad jag dagdrömmer om.

Ställer väckarklockan på islossning och snoozar vidare..

/Kobben