Temperaturkoll

september 15, 2011 in Havsöring, Utrustning by kobben

Löven börjar bli gula och falla. Hösten är här på riktigt och det börjar märkas på vattentempen. Regn/blåst och kalla nätter kyler ner snabbt ner kusten.

Har varit och rekat ett nytt höstställe. Verkar lovande med tigerbotten,strömt, närhet till djupt vatten, flera rev samt ett gott bestånd av spigg. Många låg strandade. Idag var där endast 11,1-11,4 grader. Vilket är ovanligt lågt så här års.

Temperaturen kan vara intressant att veta, speciellt om man är lite statistiskt lagd. Den säger lite om var och hur bytesdjuren uppehåller sig. Jag är dessutom av åsikten att storlek, färg och tempo på flugan är en parameter delvis beroende av temperaturen. Även om jag inte inskränker mig helt till statistik så får den en att tro mer på vad man gör. Självförtroende är viktigt när man fiskar öring!

Tips på kustgadget #2. Labbtermometer

Kan rekommendera denna typ av termometer. En sådan labbtermometer man hade i skolan. Fungerar perfekt på kusten, rostfri och vattenskyddad. De ger ett noggrant värde på nolltid. Finns att hitta lite överallt för en billig peng. Har även testat en enklare typ av IR-termometer. Den jag använde var väldigt känslig för att bli blöt. Regn och vattenstänk gjorde att den flippade ur titt som tätt. Dessutom var den mycket dyrare.

Några kast i skymningen från kajak gav inget resultat.  Men snart spänns linan upp och den sitter där!