Tips på kustgadget – Doftmedel

februari 27, 2012 in Havsöring, Utrustning by kobben

Här kommer ett smaskigt tips på hemligheten till framgång, den hemligaste av alla kustgadgets..

..Doftmedlet

Att öringarna hittar tillbaka till ån eller bäcken de föddes till största delen med hjälp av doftsinne gör mig övertygad att man kan utnyttja detta vid fiske. Jag tror även att man bör tänka på var och hur flugorna hanteras. Undviker att röra dem om jag haft tex kaffe eller handkräm på händerna. För att inte tala om bensin.

Doftmedel har jag använt en längre tid men först i vinter har jag och polarna börjat använda det uteslutande vid varje pass. Teorin är att det ska att locka dem att hugga trots att de egentligen inte är hungriga. Dessutom kan doftspåren i vattnet få dem att söka av området noggrannare med resultatet att vi får fler kast på oss att presentera ett byte. En fluga håller dessutom kvar doften länge. Kanske är det placebo och andra omständigheter som gjort resultatet bättre än vanligt men enligt oss fungerar det.

Doftmedlet vi använder heter Gulp Alive Shrimp. Finns att köpas på Dogger.se. Medlet är tunnflytande suger in bra i flugorna.

Flaskan är inte direkt smidig att ha med i fickan så jag brukar hälla över lite grann åt gången i en tom, rengjord, reseshampoflaska med ett passande spraymunstycke. Brukar ge flugan en dusch ungefär var tionde kast. Somliga kallar det fusk men prova och du är fast.

Berätta gärna om dina erfarenheter.