Tubrigg för gäddflugor

mars 19, 2012 in Flugbindning, Gädda by kobben

Krokningsstatistiken förra året vill jag bara glömma. Missade flera möjliga PB-gäddor och hade ett minst sagt frustrerande sommarfiske. Oftast ginklart vatten och huggvilliga gäddor, vanligen av mindre format, men nästan omöjliga att kroka. Fick klippa bort halva bakdelen innan jag började kroka dem. I gengäld simmade de inte lika förföriskt och flugor med mindre profil ratade de.

Till i år har jag därför kortat ner alla flugor ett par cm. Kör två storlekar nu, en på 23 cm och en mindre på 16 cm. Har även tillverkat ett par tubriggar efter Niklaus Bauers guide med titantafs och stingerkrok(karpkrok storlek 4 med intryckt hulling). Huvudkroken är samma som i guiden,Universal Predator 4/0. Tunn, vass och stark. Sist säkrar jag allt med ett lager epoxi.
Kör grov titantafs till stingern. De tunna går av, så är det bara.

Tips.
Om man kör med den nya,hårda, gäddtuben kan man för att kroköglan ska kunna tryckas in en bit i tuben, elda på en konisk tubnål och sedan trycka på tuben som formar sig efter den koniska nålen.

Man kan sätta dit en rasselkammare på den främre kroken med hjälp av en bit tubslang av silikon eller en krympslang. Det går bra att montera den på den färdiga tubriggen. Perfekt vid grumliga dagar.