Vårgodis – Väntans flugor

april 5, 2013 in Flugbindning, Havsöring by kobben

Vårvikarna värms upp snabbt. 9 grader i skuggan större delen av dagen. 3 plus i skrivande stund. 23.55. Våren går undan. Vill man hinna med klassiskt vårvinterfiske får man skynda sig ut. Isen släpper nu och snart beger sig silvret ut till strömmingstimmen. Datum styr mer än väder. Närmast land hittar man spigg, tångmärlor, tobis, pungräkor och borstmask(Nykomling som slagit dig in ordentligt i faunan på 00-talet till nu).

IMG_20130404_150912_20130404232033472

Borstmaskar, Märlor och Strömmingssmolt i alla möjliga varianter lämnar bindstädet för tillfället. Vårfirrarna överst består av Sheep Fleece blandat med Angel Hair. Angel Hair ger en grym lyster till ullen, syns tyvärr inte på bilden. Man blandar Wing and Flash med fårull helt enkelt med hjälp av fingrarna. Glöm inte att förtynga något då fårullen är fet och flyter bra. När man blandar material själv har man möjlighet att styra hur framträdande flugorna blir. I detta fall ganska diskreta jämfört med de rena flashflugorna. Den obligatoriska sidolingen består av ett par strån av Lateral Scale silver. Maskarna är gjorda med tvinnad woolly bugger chenille på flätlina. Märlorna på CS 54 #8 har Long Hair Chenille som ben. Som ryggsköld brukar jag använda Magic Shrimp Strips i pearl. Cellofan fungerar också bra.

IMG_6199_20130404233012142

 

Mysis/Pungräkor finns i överflöd för närvarande. Själva räkorna är inte lätta att upptäcka. De är nästan transparenta men däremot ser man dess skuggor om det är soligt, ofta i tusental. När och där fisken väl blir selektiv på dessa kan man likväl byta plats eller åka hem. Om man tycker tångmärlefisket är som att leta nål i höstack bör man definitivt inte ge sig på detta.

För egen del lägger jag undan de färgglada vinterflugorna. Bortsett från den obligatoriska märlan. Den får hänga med ett tag. Strömming, Nors, löja och mört står på min trutta al a carte.

Skitfiske!

/Kobben