Vattenstånd – Observationer och prognoser

mars 2, 2012 in Havsöring by kobben

Hur skulle man klara sig utan alla bra internettjänster? Man kan spana in nya och gamla ställen med hjälp av kartor,satellitbilder och sjökort från Google och Eniro. Man kan se hur vind, vågor vattentemperatur ändras timme efter timme med Klart.se. Iskartor finns uppdaterade och klara på SMHI även om man får ta dem med en nypa salt. Månfaser, fiskekalendrar you name it.

I höstas när vi hade den långa lågvattenperioden med helt omöjligt fiske som följd fann jag ett nytt behov. Precis i övergången från låg- till hög- vatten hade vi kanonfiske. Vilket upprepade sig gång efter gång.

I ärlighetens namn tror jag mycket handlade om att fisken inte vågade sig upp på de grundområden vi kände till utan och innan. Det är möjligt att det går att lära sig vilka jaktrundor och ståndplatser som gäller vid lågvatten också. De som lyckades under lågvattenperioderna fick utdelning endast vid gryning/skymning på dessa platser som innan och efter levererade även dagtid. Självklart inga regler utan undantag men det var ändå så pass tydligt vad som gällde.

Morgontrött som man är föredrar jag att sova vid lågvatten och fortsätta fiska på de vanliga stånd- eller jakt- platserna vid normal- eller hög- vatten istället. Det nya behovet var att kunna förutspå detta. Efter lite googlande kände jag mig lite metrologiskt smartare. Högtryck skapar lågvatten mm. Men jag hittade också en prognostjänst på SMHI:

Där kan man se dels observationer och prognosen för några dagar framåt. DMI- kurvan verkar stämma hyfsat bra mot observationerna.

På sidan hjälpmedel har jag samlat de sidor jag brukar använda mig av vid planerandet av kommande fiskepass.