Senvårens vilda silverfighter!

maj 2, 2013 in Havsöring by kobben

Kollade läget i ytterskärgården med Leif. Vart vi än hamnade kom vi till fina Tigerbottnar, undervattensgrynnor och grundflader. Tempen var bra, drygt 6 grader, uppåt 8 längst in i vikarna. Lufttrycket var ökande och bra månfas. Vinden var lagom. Det var bara fisken som saknades. Trots markerade spots kändes ytorna närmast oändliga. För mycket bra blir dåligt sa vi och åkte vidare till ett sund.

IMG_20130501_115115_20130502112505118

Hann precis hälla upp en kopp kaffe och lägga ut ett kast för att linan inte skulle torka under kaffepausen. Tog en mun och ställde från mig koppen i flytringens mugghållare. Spände upp linan och hann tänka fan nu sitter flugan i en sten. Som svar på tal flög det upp en öring ur vattnet. Fisken hann knappt landa igen innan löslinan flyger ur fingrarna. Första rusningen. Kaffet flög likt öringen åt alla möjliga håll. En ögla på skjutlinan, nu är det kört var tanken. Tog en chansning och satte helt stopp med förhoppning om att knuten ska dras upp innan den kommer upp i spöringarna vilket den som tur var gjorde. Venusklingan stog i en djup båge och spolen spann som en turbin när Leif sa, det är nog en stor fisk du har fått på. Nästa rusning går rakt mot mig, trots full vevning och paddling i motsatt riktning tappar jag kontakten och svor högt inombords. När linan spändes upp satt den kvar, vilken tur. Den fortsatte att stöka, rusa och hoppa på kort lina ända in i Leifs håv. Kroken satt ordentligt i käken, annars hade det aldrig gått väl. Tre kilo med vågsäcken borträknad. 65 cm, ca. Det händer rätt sällan att de bjuder på sådana här fighter. Det tackar vi för!

65cm3kg_20130502102549925

Vi fortsatte fisket med kontakter och brända fiskar vid varje markanta stenparti på sträckan. Pålandsvind och grumligt vatten.