Vintertältning i silverland

februari 23, 2014 in Havsöring by kobben

Ta tillfället nu och kör.. Tankar är inte alltid rationella. Åtminstone inte denna en dag i början av februari. Kvicksilvret visar negativa sex grader och det ska blåsa upp under kvällen. Har länge velat prova vintertältning och nu är det lika bra att ta tillfället i akt. Innan tvekan hann infinna sig var tält, gaskök, sovsäckar mm packat och klart. Flugspö och linkorg åkte med främst som en ”ursäkt” till utflykten. Visste att om det nu var isfritt så skulle det bli omöjligt att få linan att skära genom den styva kulingen.

300114-004

300114-003

Det var redan sen eftermiddag och började med att resa tältet under en tall på en liten fläck av barmark. Förankrade det ordentligt en bit in i skogen bakom en kulle som gav lite lä mot den antågande stormen. Greppade spöt och attackerade fronten framåtlutad ca 45 grader. Fick iväg ett par kast som ändå borde ha triggat öring på de ståndplatser som var inom räckvidd. Mörkret kom snabbt. Tur att tältet redan var på plats. Stekte ett gäng gudomliga hamburgare i tältöppningen. Det fladdrade hårt i tältduken när jag låg och läste några kapitel i Nicolas Jändel’s bok ”Stockholms bästa fiskevatten”. En bok som garanterat även erfarna öringjägare finner intressant. Läser man bara lite mellan raderna så är det en riktig silverbibel. Släckte värmeljusen och somnade som en stock drömmandes om feta strömmingsätare.

300114-002

Vaknade tidigt men helt utvilad. Kändes varmt, dubbla sovsäckar var en aning overkill. Drog igång kaffepannan som stod redo på gasköket bredvid. Halade upp gasoltuben från sovsäcken. Bra att hålla den varm så man får tryck i tuben. Tar en mun kokkaffe och kollar termometern, 14,8 grader inne och -5 ute. Utan tillförd värme höll det sig på ca 5 plusgrader. Värmeljus i en kastrull höjde tempen till 11-12 grader. Hoppade raskt i vadarna för att hinna med några kast vid gryningen innan hemgång. Knöt på L0ranga’s vaskebjörn och fiskade av en läkant. Fisken var hemma och sög i sig den lilla räkan direkt vid utlägget. Grymt! Ett par kast till och ytterligare en satt krokad. Stora var de inte men vilken avslutning på äventyret. Kommer inte tveka inför nästa tältpass.

290114-001

Nästa pass inomskärs med Leif slogs vi mot piskande spöregn. Klockrena, välbeprövade vikar driftades av. Men nix, silvret ville inte vara med och leka. Man har alltid något att skylla på. Denna gång kom vi överens om att det var dålig kontakt med flugan.

150214-001

Ett par besor senare började isen lossa i mellersta. Solen värmde upp den stilla vattenytan till någon styv plusgrad.

180214-002

180214-009

Väntar ivrigt på ett tecken på jakt. Men vattenytan behöll sitt lugn. Vadar ut ändå och lägger ut ett långt kast utanför vasskanten. Strippstrikar..  ytterligare en sjögräsruska, suck. Några kast senare suger det till. Känns som öringknyckar, ja då, men det går segt. En besa. Krokar av i vattnet och fortsätter. Nu var det gäddans tur att smaka på bonkern. Tafsen höll nätt och jämnt för sågtänderna. Nyp igen, denna gång på en trattfluga. Upp kommer en cool men vårtig pryl. Utan att kollat upp det så tänker jag mig att det är så här en hornsimpa borde se ut. Landar ytterligare en och ser en död på botten. Det verkar vara lek på gång. Lämnar dem ifred och åker hemåt.

180214-003

180214-004

I hopp om mindre brunt och mer silvrigt silver hänger jag med matte och marcus ut till kusten. Himlen sprack upp lagom till fikat. Strax innan har jag och matte haft flera hugg och landat varsin firre.

220214-004

220214-008

220214-002

220214-003

Vi valde skrämseltaktiken i det klara iskalla vattnet och försökte chocka dem till hugg med olika nyanser av rosa. Körde på denna variant med marabou i hint of pink. Extremt långsamt tempo var dagens hit.

240114-002

Frånlandsvinden och sol hade höjt temperaturen till 1,8 grader så fisken var aktiv, mer aktiv än vi var. Huggen var blixtsnabba men nypandes så vi missade jobbigt många hugg. En blanking hoppar bakom matte några sekunder efter att fotot nedan togs. Nöjda var vi ändå när vi packade ihop strax efter lunch. OS på tv.

220214-010